Kürtöskalács recept:
Hozzávalók:
- 500g liszt,
- 50g cukor,
- 1 tojássárgája,
- 20g élesztő,
- Tej,
- Pici só.
Az elkészítés módja tűzhelyen:
Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzá adjuk a cukrot, tojássárgát és a lisztet a csipet sóval. Puha tésztát készítünk belőle, amit fél óráig kelni hagyunk.
Ezután az elkészült tésztát kinyújtjuk és ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
A sütőfát megolajozzuk kicsit, majd rácsavarjuk a tésztát, úgy hogy az illesztéseknél kicsit fedje egymást.
A kis fém tálkába olajat öntünk, és felmelegítjük a tűzhelyen. A rudakat a forró olajba helyezzük és a tűzhelyen pirosra sütjük a tésztát. A sütőfáról lehúzva a kalácsot még melegen diós cukorba forgatjuk.
Egyszerre két kürtöst süssünk, amíg sül, a másik két rúdra készítsük elő a következő adagot.