Blog

Szilikon formák - Praktikus tippjeink

Álmodj Otthont
2025.07.21 16:06
Szilikon formák - Praktikus tippjeink

A szilikon sütőformák az elmúlt években hatalmas népszerűségre tettek szert – és nem véletlenül. A modern háziasszonyok és hobbi cukrászok egyik kedvenc kelléke lett, hiszen praktikus, könnyen kezelhető és szinte mindenféle sütemény elkészítésére alkalmas. Ha még csak most ismerkedsz a szilikon formákkal, vagy szeretnél hosszabb távon is jól használható eszközöket, akkor ez a blogbejegyzés neked szól!

 

 

 

 

Miért válaszd a szilikon sütőformát? – Előnyök egy helyen

A szilikon sütőformák több szempontból is előnyösebbek lehetnek a hagyományos fém vagy üveg formáknál:

- Tapadásmentes: A legtöbb tészta könnyedén elválik a forma falától – így nincs szükség külön zsiradékkal való kenésre vagy sütőpapírra ahhoz, hogy tökéletes süteményt készíthess.
- Rugalmas és hajlékony: A forma könnyen hajlik, így a süteményt szinte ki lehet „fordítani”
- Hőálló és fagyasztható: A legtöbb szilikon forma -40 °C-tól akár 230 °C-ig is használható, tehát sütőben, mikróban, fagyasztóban is alkalmazható, így felhasználás szempontjából szinte bármit készíthetsz a segítségükkel: tortát, kekszet, gumicukrot, jégkrémet, tuile-t.
- Könnyen tisztítható: Mosogatógépben is mosható, nem igényel különösebb karbantartást.
- Helytakarékos: Rugalmas anyagának köszönhetően könnyen tárolható, nem foglal sok helyet a fiókban.


Első használat –
így készítsd elő a szilikon formát, hogy hosszú ideig társad lehessen a konyhában

Bár a szilikon formák használata rendkívül egyszerű, az első alkalommal érdemes néhány alapszabályt betartani:
1. Alapos mosás: Használat előtt mindig mosd el langyos, mosogatószeres vízben. Az új szilikon formákon néha maradhatnak gyártási maradványok vagy enyhe szilikon illat – ez így eltávolítható.
2. Első sütés előtt vékonyan zsírozd ki: Bár a forma tapadásmentes, az első alkalommal érdemes egy vékony réteg vajjal vagy olajspray-vel átdörzsölni. Ez segít az anyag „bejáratásában”, így garantált, hogy hosszú ideig tudod majd használni a választott formákat.
3. Tegyél alá stabil felületet: Mivel a forma puha és hajlékony, mindig helyezz alá egy sütőlemezt vagy rácsot, hogy stabilan be tudd tenni a sütőbe, így biztosan elkerülheted a konyhai baleseteket.


Tisztítás és karbantartás – hogy sokáig megőrizze a minőségét

A szilikon formák hosszú életűek lehetnek, ha megfelelően gondoskodsz róluk:

- Kézi vagy gépi mosás: Használat után mosogatógépben is elmosható, de kézzel is gyorsan elöblíthető. Ne használj dörzsszivacsot vagy éles eszközt, mert felsértheti a felületet.
- Zsírosodás eltávolítása: Idővel előfordulhat, hogy a forma enyhén zsírossá válik. Ilyenkor mosd át citromlével vagy ecetes vízzel, majd öblítsd le forró vízzel.
- Tárolás: Hajtsd össze bátran, nem deformálódik. Ne tárold közvetlenül hőforrás (pl. tűzhely) közelében, illetve mindig szárazon tedd el.

 Mire használható a szilikon sütőforma? – Sokoldalú megoldás a konyhában

A webshopunkban elérhető szilikon formák nemcsak tortához, hanem számos más édességhez és desszerthez is tökéletes választás. A rugalmas, hőálló anyagnak köszönhetően igazán sokoldalúan használhatók, például:
- Tortákhoz – klasszikus piskóta, mousse, sajttorta vagy rétegezett desszertek
- Kekszekhez – egyedi formájú, puha vagy ropogós süteményekhez
- Gumicukorhoz és zselés édességekhez – a szilikon forma hűtőben és fagyasztóban is használható
- Táblás csokoládékhoz - legyen szó a most divatos Dubai csokiról vagy a kedvenc töltött finomságodról
- Jégkrémhez, fagyasztott desszertekhez vagy éppen nyalókához – például joghurtos vagy gyümölcsös hűsítők elkészítéséhez
- Tuile-hoz és más díszítő elemekhez – vékony, ropogós lapok vagy karamelles dekorációk formázásához
- és persze Sütés nélküli krémdesszertekhez vagy a legkülönlegesebb mono desszertekhez is.

Legyen szó sütésről, fagyasztásról vagy kreatív díszítésről – a szilikon forma igazán sokoldalú segítség a konyhában.

Ha egyszer kipróbálod, szinte biztos, hogy az egyik leggyakrabban használt eszközöd lesz a sütés-főzés során!


Összefoglalás – hasznos tippek egy helyen

Használat előtt mosd el és enyhén zsírozd be
Mindig tegyél alá sütőlemezt
Ne használj éles eszközöket vagy dörzsszivacsot tisztításkor
Alkalmanként tisztítsd át ecetes vagy citromleves vízzel
Bátran használhatod sütőben, mikróban, fagyasztóban is