Blog

Ételfestékek

Álmodj Otthont
Ételfestékek

Cukrászatban nagyon sok ételfesték fajta és még több márka létezik, amelyek különböző formákban és összetételekben érhetők el.
Az alábbiakban bemutatjuk az ételfestékekre vonatkozó általános jellemzőket, illetve az adott fajtára lebontva a felhasználási lehetőségeket.

Általános tudnivalók:
- Mindig válassz minőségi tanúsítvánnyal rendelkező festékeket, hogy biztosítsd az élelmiszerek biztonságát és minőségét.
- Mindig olvasd el a termék címkéjét, és kövesd az adott festék használati útmutatóját az optimális eredmény elérésének érdekében.
- Figyelj az adagolásra. Ezek a festékek a legtöbb esetben nagyon koncentrált színűek, így minden esetben kezdd kis mennyiséggel a színezést, és fokozatosan növeld az adagot, amíg el nem éred a kívánt színt.
Illetve a kívánt szín eléréséhez a legtöbb esetben várni kell pár órát, így ezt a használatakor érdemes figyelembe venni.
- Általában az íztelen és illatmentes festékeket részesítsük előnyben, hogy ne befolyásolják az ételek ízét vagy illatát.

Folyékony ételfesték:
A folyékony festékek könnyen keverhetők és adagolhatók, és igen széles színskálában elérhetőek.
Alkalmasak például glazúrok, krémek, tészták, piskóták vagy palacsinták színezésére. De akár az otthon készített koktélokat is tudjuk a segítségükkel színezni.
Azonban nem a legpraktikusabb választás marcipán vagy fondant színezéséhez, mivel ezen alapanyagok esetében nehéz a megfelelő egyenletes szín elérése, illetve a színező eldolgozása is sokkal nehezebb.

Por állagú ételfesték:
A por állagú festékek nagyon koncentráltak és sokoldalúak. Általában folyékony vagy zsíros alapú anyagokban, például vízben, alkoholban vagy olajban kell feloldani őket, mielőtt az ételeket színeznénk velük. Használhatók például fondant, royal icing vagy marcipán színezésére, de ezek mellett az olvasztott fehér csokoládét is színezhetjük, és garantált, hogy különleges és egyedi színeket érhetünk el a segítségükkel.
A por ételfestékeket ezek mellett használhatjuk cukorcsipkék és cukorvirágok színezésénél, ebben az esetben nincs is más dolgunk, mint egy kis ecset segítségével eldolgozni a kívánt felületen a választott színt, ezzel is még csillogóvá varázsolva tortáinkat, desszertjeinket.

Gél állagú ételfesték:
Ezek a festékek sűrűbb állagúak és kevésbé folyékonyak. Általában hasonlóan koncentráltak, mint az ételszínező paszták, és ideálisak például torták, krémek vagy muffinok színezésére, de a segítségükkel igazán élénk színt adhatunk a fondantnak és marcipánnak is.
A gél ételfestékek kivánt színének eléréséhez azonban minden esetben várni kell pár órát, így ezt a használatakor érdemes figyelembe venni.

Ehető csillámpor és selyempor:
A csillámporok felhasználása is széleskörű lehet, hiszen használhatjuk szárazon és nedvesen is, más-más hatást elérve.
A tortáinkat és süteményeinket megszórhatjuk csillámporral, ezzel különleges elegáns hatást adva neki, vagy akár nedvesen festhetünk is a segítségével kiélve a kreativitásunkat.
A megfelelő minták eléréséhet használhatunk nyomdákat vagy stencileket is, melyek nagy választékban megtalálhatóak a webáruházunkban is.
Ezek mellett a selyemport használhatód krémekhez, de akár marcipánt és fondant is színezhetsz a felhasználásukkal.

Ételfesték toll:
Az ételfesték tollakkal az otthon készített kekszeket, mézeskalácsokat, vagy fondanttal burkolt tortákat tudod személyes üzenetekkel vagy egyedi mintákkal feldíszíteni.
Fontos, hogy csokira és krémre nem használható.

TERMÉKAJÁNLÓ KÍNÁLATUNKBÓL