Házi kürtőskalács (4db)
Hozzávalók a tésztához:
- 280g búzafinomliszt,
- 150 ml langyos tej,
- 35 g vaj,
- 35 g zsír,
- 15 g kristálycukor,
- 13 g friss élesztő,
- 3 tojás sárgája,
- 1 csipet só.
Hozzávalók a bevonathoz:
- 200 g cukor,
- 1 teáskanál fahéj és
- 1 csomag vaníliáscukor.
A tészta elkészítése:
Az élesztőből, a tejből és egy teáskanál cukorból (5g) készítsen kovászt.
A vajat, a zsírt és a 3 tojássárgáját keverje habosra, majd adja hozzá a lisztet és a maradék cukrot (10g). Az így kapott masszát keverje el. A masszába tegye bele a kovászt, alaposan dolgozza át a tésztát és 30-45 percre tegye félre, hogy megkeljen.
A kürtőskalács elkészítése
A megkelt tésztából készítsen kb. 1 méter hosszú hengereket.
A hengereket tekerje rá a formára és hajtsa be a végeit.
A tésztát úgy nyújtsa ki, hogy a feltekert hengerek összeérjenek.
(a szilikon huzat szélei érintsék a bevonatot)
A feltekert tésztát kenje meg vajjal, és 15 percig kelessze.
200 °C-os sütőben 20-25 percig süsse.
A sütés közben kétszer fordítsa meg a tésztát harmad oldalanként, egyszer kenje meg vajjal.
A kürtőskalácsot újra kenje meg vajjal, majd forgassa meg a cukros-fahéjas keverékben.
A tartót óvatosan vegye le, a kürtőskalácsot húzza le a formáról.
Megjegyzés: A sütés ideje és a forgatás intervalluma a sütő típusától függően különbözhet.
Figyelmeztetés: A forma, az állvány és a szilikon tartók a sütés ideje alatt felforrósodnak, ezért mindig használjon konyhai kesztyűt.